Czy warto używać silikonowe foremki?

Nie da się ukryć, że silikonowe foremki od jakiegoś czasu szturmem zdobywają wszystkie polskie kuchnie. Skutecznie wypierają z nich foremki metalowe, a nawet papierowe formy do muffinów. Co jednak konkretnie stoi za tą ich tak przecież ogromną popularnością? Czy faktycznie warto się na nie przerzucić i z nich korzystać?

Komfort używania

Zdecydowanie najważniejsze zalety, jakie płyną z posiadania i używania silikonowych foremek, to te związane z pieczeniem w nich. Przede wszystkim zauważyć trzeba to, że silikon jest materiałem, do którego wypieki nie przywierają. Powoduje to, że po zakończeniu pieczenia, można babeczki czy też ciastka wyjąć właściwie bez żadnego kłopotu. Sprawia to, że nie tylko wyjmuje się je szybko, lecz co najważniejsze, bez ryzyka ich uszkodzenia. Dodatkowo silikon nie nagrzewa się tak mocno, więc nie ma ryzyka poparzenia się w dłonie. Jest to również materiał, który bardzo łatwo i bardzo szybko się czyści.

Komfort przechowywania

Jeśli chce się zrozumieć fenomen silikonowych foremek, nie można zignorować zalety związanej z ich przechowywaniem. O czym konkretnie mowa? Zwykłe foremki zajmują stosunkowo dużo miejsca w szafce i z tego powodu trzeba przynajmniej jedną całą szufladę przeznaczyć właśnie na nie. Model silikonowy z racji tego, że jest giętki, można bez najmniejszego ryzyka uszkodzenia po prostu zwinąć w rulon i przechować w takiej postaci. Powoduje to, że zużywa się znacznie mniej miejsca w kuchni, niż w przypadku innych modeli. A jak wiadomo, wolnej przestrzeni w kuchni jest zawsze za mało.

Formy silikonowe dostępne na Sklep Polmarkus.