Kilka słów o masie cukrowej

Oglądając witryny piekarni i cukierni, często dostrzec można imponujące ciasta oraz torty pokryte gładką warstwą przypominającą lukier. Powszechnie znana jako masa cukrowa uchodzi za jedną z najpopularniejszych dekoracji cukierniczych. Jakie składniki są w niej zawarte i do czego jeszcze może służyć?

Z czego składa się masa cukrowa?

W skład lukru plastycznego wchodzą: cukier puder, żelatyna, glukoza w proszku lub w płynie oraz woda. Cukrowa masa wcale nie musi być biała. Cukiernicy niejednokrotnie dodają do niej barwniki spożywcze, aby uzyskać kolorową powłokę na swoje wypieki. Jej smak można wzbogacić również różnego rodzaju ekstraktami np. cytrynowym, czy waniliowym.

Elastyczne właściwości

Pod wpływem ciepła rąk elastyczny cukier staje się podobny do plasteliny. Z łatwością można nim zatem pokryć kilkupiętrowy tort, a odpowiednimi drewnianymi przyrządami rzeźbić w nim rozmaite wzory.

Nakładając masę cukrową na tort i dopasowując ją do niego, zawsze odcina się jej resztki. Aby się nie zmarnowały, z powodzeniem mogą posłużyć jako materiał na mniejsze ozdoby. Można z nich zatem uformować kwiaty, postacie, a nawet zwierzątka. Po pewnym czasie słodka warstwa twardnieje i staje się sztywna.

Jak smakuje masa cukrowa?

Masa z cukru jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Niektórzy za nią przepadają, inni podczas jedzenia kawałka ciasta odkładają ją na bok, traktując wyłącznie jako dekorację. Wszystko zależy od osobistych preferencji, ale wraz ze śmietanowym kremem i biszkoptem może stanowić wyborne połączenie.