Akcesoria cukiernicze – rodzaje

Chcąc otworzyć cukiernię albo przygotowywać różne wypieki w domu, trzeba pamiętać o tym, by zaopatrzyć się w różnego rodzaju akcesoria cukiernicze potrzebne do tworzenia słodkich cudów. Potrzebne jest wiele różnych przedmiotów, które pomogą w każdej koniecznej do wykonania czynności.

Formy do wypieku

Przede wszystkim niezbędne są formy do wypieku ciast i ciastek. Istnieją różne rodzaje form, a mianowicie: duże formy prostokątne, formy kwadratowe, wąskie keksówki, duże blachy do wypieku ciastek, tortownice o różnych średnicach czy specjalne formy do babki. Na rynku można znaleźć zarówno tradycyjne formy metalowe, jak i aluminiowe lub silikonowe.

Akcesoria do nadawania kształtu

Różne okazje wymagają różnych kształtów słodkości. Na przykład na Boże Narodzenie pierniki mają kształty choinki czy gwiazdki, a na Wielkanoc kształt jajka, kurczaka albo baranka. Dlatego warto mieć w kuchni akcesoria cukiernicze do wycinania lub formowania ciasta w różne kształty. Są to wszelkie foremki do wycinania, stemple do ciastek, a nawet foremki do wypieku ciast o różnych kształtach.

Akcesoria cukiernicze dekoracyjne

Każde ciasto i ciastko na końcu trzeba jeszcze udekorować. Do dekoracji służą kremy, lukry, polewy czekoladowe i nie tylko. Potrzebne są jednak narzędzia, dzięki którym można wykonać z nich te dekoracje. Na pewno niezbędna jest szpryca z różnymi końcówkami, pisak do lukru i inne akcesoria umożliwiające formowanie różnych kształtów z masy cukrowej albo kratki do tworzenia ozdób np. z czekolady.