Barwniki spożywcze – rodzaje i wpływ na zdrowie

Barwniki spożywcze to doskonała opcja do podkręcenia walorów wizualnych danej potrawy bądź deseru. Chociaż największą popularnością cieszą się barwniki do ciast, to na rynku dostępnych jest naprawdę wiele rodzajów tego typu produktów, które można wykorzystać do nadanie koloru m.in. naleśnikom, różnego rodzaju kremom i masom do przekładania wypieków, a nawet czekoladzie! 

Barwnik spożywczy – rodzaje

Wyróżniamy następujące rodzaje barwników spożywczych:

  • barwniki w żelu – proste w użyciu i niezwykle wydajne, świetnie sprawdzą się do kremów, bitej śmietany, lukru oraz lodów, mogą zmieniać konsystencję masy, do której zostaną dodane
  • barwniki w proszku – można stosować je na sucho lub rozrabiając z wodą, nie zmieniają konsystencji ciasta
  • barwniki w sprayu – wystarczy rozpylić je na danej powierzchni, idealne do dekoracji tortów, należy stosować je na mocno zamrożonej powierzchni
  • barwniki w płynie – można za ich pomocą wykonywać cieniowanie i inne kompozycje artystyczne, świetne także do koloryzacji napojów i lodów
  • barwniki na bazie masła kakaowego – dedykowany barwieniu kremów czekoladowych, polew oraz mas na bazie masła

Barwniki do ciast – bezpieczeństwo

Każda substancja stosowana z umiarem nie wpłynie znacząco na stan naszego zdrowia. Istnieją jednakże barwniki zaliczane do grupy syntetycznych, zawierające związki o potencjalnym działaniu rakotwórczym, dlatego ich spożycie należy ograniczyć do minimum. Są to m.in. czerwień koszenilowa, żółcień chinolinowa, tartrazyna oraz azorubina.