Aluminiowa, stalowa a może silikonowa – jaką blachę do pieczenia wybrać?

Kluczową sprawą podczas wybierania blachy, czy też inaczej naczynia do pieczenia ciast, jest to, z jakiego jest ono zrobione materiału. Wpływa to nie tylko na wygodę pieczenia, lecz również na jakość ciasta, a także komfort późniejszego wyjmowania go z formy. Najpopularniejsze na rynku modele takich naczyń, to blacha aluminiowa, stalowa oraz silikonowa. Czym się one charakteryzują?

Charakterystyka blachy aluminiowej

Blacha aluminiowa wybierana jest najczęściej z jednego prostego powodu – jest ona zwyczajnie najtańsza. Co więcej, może być kupiona właściwie w każdym osiedlowym sklepie, ponieważ tak wysoka jest jej dostępność.
Dużą wadą takiej blachy jest przywieranie ciasta, co zmusza do stosowania papieru do pieczenia lub smarowania blachy masłem. Często ryzykiem jest także jej rdzewienie.

Charakterystyka blachy stalowej

Drugim w kolejności popularności modelem jest blacha zrobiona ze stali nierdzewnej. Cechuje się ona rewelacyjnym wyglądem, bardzo wysoką trwałością oraz znacznie ograniczonym przywieraniem do niej ciasta. Jest to zasługa specjalnej powłoki, która ma temu zapobiegać. Oczywiście jest to również blacha o wiele droższa.

A może forma silikonowa?

Najnowocześniejszym modelem jest może nie blacha, lecz forma silikonowa, która zrobiona jest z materiału cechującego się absolutnym brakiem przywierania do niego czegokolwiek. Nie trzeba więc takiej formy smarować, czy też przykrywać papierem do pieczenia. Oczywiście jest to rozwiązanie najdroższe, lecz warto je przemyśleć z powodu naprawdę wysokiej wygody.

Blachy aluminiowe dostępne na https://sklep.polmarkus.com.pl/blachy-aluminiowe