Rant cukierniczy – niezastąpione akcesorium amatorów pieczenia

Wielu osobom, które od lat zajmują się robieniem wypieków wydaje się, że tradycyjna tortownica dobrze sprawdza się podczas robienia ciast. Być może to prawda, warto jednak wiedzieć, że przy użyciu rantu cukierniczego można stworzyć tort, który będzie wysoki, równy i bardzo efektowny. Dlaczego jeszcze warto używać takich form do pieczenia?

Zalety rantów

Dobry rant cukierniczy jest zrobiony ze stali nierdzewnej, która nie jest podatna na odkształcenia, a także łatwo się ją myje. Warte uwagi są przede wszystkim ranty regulowane, do robienia tortów dla kilkunastu osób najlepiej sprawdzają się te z regulacją średnicy od 16-21 cm. Tego rodzaju formy umożliwiają wykonanie okrągłego ciasta o idealnym kształcie niezależnie od tego czy wybierze się największą czy najmniejszą deklarowaną przez producenta wielkość. Właśnie dzięki temu ranty są bardziej praktyczne niż klasyczne tortownice – zajmują mniej miejsca, a dają cukiernikowi więcej możliwości.

Co ważne, cukiernicze ranty są dosyć wysokie, dostępne są nawet takie o wysokości 14 cm. Świetnie sprawdzają się zatem do upieczenia wysokiego ciasta biszkoptowego czy drożdżowego, które można później podzielić na kilka blatów. Pozwala to na zaoszczędzenie czasu, gdyż nie ma konieczności pieczenia kilku niskich biszkoptów. Nadają się one także do składania ciast. Używanie rantu do przekładania tortu to dobre rozwiązanie, ponieważ ma się pewność, że ciasto będzie równe, co z kolei ułatwi jego obkładanie kremem maślanym oraz wykonywanie innych dekoracji.

Ranty cukiernicze dostępne na: https://sklep.polmarkus.com.pl/ranty-cukiernicze